Hőszivattyú gépészeti akna zajszigetelésének javítása

zajszigetelés

A Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési és fűtési rendszereit kiszolgáló folyadékhűtő gépház zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez.

A lakókörnyezet nyugalmának megőrzése természetesen alapvető szempont volt a zajcsökkentési rendszer létesítése során, de nem volt mellékes az sem, hogy megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hűtő/fűtő rendszer használatát. Fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható.

zajszigetelés

A tervezési adatok ismeretében a Knauf Insulation javasolta, majd a szaktervező tervező jóváhagyta a kétrétegű Tektalan 037/2 termék beépítését, 75 mm vastagságban. A kőzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülő Tektalan 037/2 kompozit tábla hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a célnak legjobban megfelelőt választották.

zajszigetelés

Hangelnyelési tényező MSZ EN ISO 11654 szerint

  • aw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95
  • NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90

A zajszigetelés kivitelezése során fontos volt az időjárásállóság biztosítása. A Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozással védik meg a csapadéktól, mivel a. gépház a tervek szerint felülről nyitott lesz, tűzihorganyzott járdarács fedéssel.

zajszigetelés

A táblákat vasbeton falra, illetve OSB lapra kellett rögzíteni. A beton felületre DHM dűbelt míg az OSB rögzítéshez Reisser csavart, alátéttel kiegészítve alkalmaztak. A lapok rögzítését követően festés/lakkozás indokolt lehet a táblák időjárásállóságának növelésére. A hangelnyelés megtartása érdekében fontos viszont a lapok porózus felületének megőrzése, tehát sűrű diszperziós festés szóba sem jöhet, csak hidrofóbizáló alapozó, vagy a gyártó által előírt mennyiségű diszperziós homlokzati festék.

84 / 100
Knauf Insulation Kft.

Információ kérése:

Hőszivattyú gépészeti akna zajszigetelésének javítása

2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 115.