Kis padlásból élhető tetőtér

Rigips tetőtér beépítés

A tetőtér beépítésével meglévő lakóterünket bővíthetjük, mellyel egy kényelmesebb, egészségesebb és élhetőbb életteret kaphatunk.

Mik a legfőbb jellemzői a szakszerűen beépített tetőtérnek?

  • Jó hőszigetelés, ami véd a nyári felmelegedés ellen, télen pedig energiatakarékosan fűthető.
  • Hangulatos kialakítású terek, ahol a család minden tagja jól érzi magát.
  • Tűz elleni védelem. Életet és vagyontárgyat menthet a tűzgátló rendszerekkel épített tetőtér.
  • Jó fényviszonyok megfelelő tetőablakok és energiatakarékos világítótestek alkalmazásával.
  • Kellemes, nyugodt környezet, ami véd a beszűrődő zajok ellen.

Ahhoz, hogy a beépített tetőtér mindezekkel a jó tulajdonságokkal rendelkezzen, szakszerű tervezésre, minőségi anyagokra, magas szaktudású kivitelezőre és gondos építtetőre van szükség. A tetőtéri rétegrend kialakítása és a párazáró réteg helyének meghatározása tervezői feladat!

Az alábbiakban bemutatunk két tetőtéri rétegrendet, amelyek teljesítik ezeket a követelményeket

1 réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartonnal (1.1.2)
EI 30 perc tűzállóság

(min. 100+50 mm szigetelés szükséges a tűzállóság teljesítéséhez)

Turbosol TM 27-45 betonpumpa

1.1.2 Rigips RF 15 tűzgátló gipszkarton
2.3 R-CD Rigiprofil – különlegesen erős acélprofil
3.2 Ásványgyapot szigetelés
5.2 Vario hézagoló gipsz
5.5 Papír hézagerősítő szalag
7.1 Állítható kengyel 9-12
8.5 Isover KM Duplex párazáró fólia

Rögzítőelem: Állítható kengyel 9-12, mely max. 10 cm szigetelőanyag elvezetését teszi lehetővé a szarufák előtt
Szigetelés példa:
Szarufa: 10/15, osztása 90 cm
Isover Super Profi 15 cm a szarufák között,
Isover Super Profi 10 cm a szarufák alatt
Hőátbocsátási tényező: U ≤ 0,15 W/m²K

2 réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartonnal (1.1.2)
EI 60 perc tűzállóság

(min. 100+100 mm szigetelés szükséges a tűzállóság teljesítéséhez)

Rigips tetőtér beépítés

1.1.2 Rigips RF 15 tűzgátló gipszkarton
2.3 R-CD Rigiprofil – különlegesen erős acélprofil
3.2 Ásványgyapot szigetelés
5.2 Vario hézagoló gipsz
5.5 Papír hézagerősítő szalag
7.6 CD távtartó 320 mm
8.5 Isover KM Duplex párazáró fólia

Rögzítőelem: CD távtartó 320 mm, mely max. 20 cm szigetelőanyag elvezetését teszi lehetővé a szarufák előtt
Szigetelés példa:
Szarufa: 10/15, osztása 90 cm
Isover Uniroll Plus 15 cm a szarufák között
Isover Uniroll Plus 15 cm a szarufák alatt
Hőátbocsátási tényező: U ≤ 0,15 W/m²K

A Rigips és Isover rendszer ideális választás tetőtérbe mivel, már egy réteg RF 15 mm vastag tűzgátló gipszkartonnal 30 perces tűzgátlás biztosítható, valamint nagyon jó helyiségklimatizáló tulajdonsággal rendelkezik.

Az Isover Vario® KM Duplex belső oldali párazáró fólia kitűnő légzárási jellemzői mellett védelmet nyújt a párásodás ellen is. A Vario® intelligens termék, ami automatikusan idomul az időjárás-változásokhoz, megvédi a tetőket és a falakat a nedvesedés okozta károktól.

Az ISOVER szigetelést nem csak a szarufák között, hanem azok síkja előtt is el kell helyezni, ezzel megakadályozzuk a hőhidak kialakulását. Ehhez használjuk az állítható kengyeleket vagy a CD-távtartókat.

Mire figyeljünk, hogy a tetőtér páraháztartása megfelelő legyen?

A megfelelő páraháztartású tetőtérben minden évszakban szárazak a felületek, ezeken nem alakul ki páralecsapódás vagy nedvesedés. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy a szigetelés belső oldalán párazáró réteget helyezünk el. Az ISOVER erre a célra fejlesztette ki a Vario® KM DUPLEX UV megerősített, laminált belső oldali párazáró-légzáró fóliát, melynek működését leginkább az emberi bőrhöz hasonlíthatjuk.

Magas páratartalom esetén a Vario® diffúziós ellenállása lecsökken és beindul a “szárító hatás” az épület belseje felé. Alacsony páratartalom hatására a fólia molekuláris szerkezete megváltozik, a diffúziós ellenállása megnő, és nem engedi a párát a belső térből a szerkezetbe jutni. A Vario® effektus nemcsak télen és nyáron játszódik le, hanem egész évben, az időjárástól függően. Az ISOVER Vario® KM Duplex fólia egész éveben gondoskodik a tetőszerkezetünk páravédelméről és a lakók komfortérzetéről.

Az Isover Vario® KM Duplex UV párazáró fóliát teljes felületen egyenletesen, kihagyásoktól, hézagoktól mentesen kell elhelyezni úgy, hogy ne feszüljön. Az átlapolásokat, toldásokat, a párazáró réteget gyártó által javasolt ragasztószalagok (pl. Isover Vario KB1, Vario® MultiTape) segítségével ragaszthatjuk le. A párazáró réteg felszerelését az alapszerkezetre (pl. tetőszerkezet elemeire és az oromzatra) ragasztó (pl. Isover Vario® DoubleFit és Vario® DoubleFit) segítségével végezhetjük el. A párazáró réteget az oldalsó falhoz léccel vagy UD-profillal kell leszorítani.

A használatban lévő, fűtött tetőtérben télen nagy mennyiségű pára keletkezik, amely többek között a tetőszerkezet rétegein keresztül igyekszik távozni. Hogy a tetőszerkezet anyagai ne károsodjanak, és feladatukat megfelelően el tudják látni, meg kell akadályozni a párának a szerkezetbe való bejutását. Mivel azonban a pára útját nem lehet tökéletesen elzárni, a tetőtér rétegeit úgy kell megválasztani, hogy belülről kifelé haladva az egyes rétegek páraáteresztő képessége egyre nagyobb legyen. Így a szerkezetbe bejutó pára egyre könnyebben halad át a rétegeken, kiszellőzik, és nem jön létre páralecsapódás.

A szükséges hőszigetelés-vastagság és a belső tér minél hatékonyabb kihasználása miatt érdemes a szarufák közötti teret hőszigeteléssel teljes vastagságban kitölteni. Ez azonban csak akkor engedhető meg, ha a külső oldalon elhelyezett fólia átereszti a párát, és fölötte megfelelő vastagságú légrés marad, amelyben szabadon áramlik a levegő, és elszállítja a hőszigetelésen és páraáteresztő fólián átjutott párát.

82 / 100
Saint Gobain Hungary Kft. – Rigips Divízió

Információ kérése:

Kis padlásból élhető tetőtér

2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 07/5 hrsz.