Kis teherbírású tető bezöldítése

2021.05.25.

A bemutatott budaörsi épület tulajdonosai azzal az igénnyel fordultak a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy épületük kis teherbírású födémszerkezetére szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni. A Knauf Insulation Kft. a világ több pontján sikerrel alkalmazott Urbanscape extenzív zöldtető rendszerét ajánlotta erre a célra. A rendszer nagy előnye a kis önsúllyal gyorsan készre telepíthető, azonnal működő növényi vegetáció megvalósítása.

A rendszer lelke a speciális ültetőközeg, az Urbanscape Green Roll (HTC GR), hosszú kőzetgyapot szálakból speciális tűzéssel készült, tömött, mérettartó filc formájában előállított könnyű zöldtető ültetőközeg. A termék kizárólag kőzetgyapot szálakat tartalmaz, hidrofobizáló szert nem. Ennek köszönhetően az Urbanscape Green Roll kiváló vízvisszatartó és víztároló képességet kínál a zöldtetős alkalmazás során a tájépítészetben és a különböző ásványi anyagú keverékekben.

Urbanscape Green Roll zöldtető

Az ajánlatot egyedileg készítik, időjárási sajátosságokat tartalmazó nemzetközi adatbázis alkalmazásával. Az adott földrajzi sajátosságokra és a tető speciális műszaki paramétereire készül a konkrétan az ajánlatban szereplő épületre érvényes rétegrendi ajánlás. Ez tartalmazza a kivitelezéshez ajánlott termékeket és ezeknek az adott szerkezetben megvalósuló együttműködését, továbbá egy teljes évre részletesen kalkulálja az energetikai megtakarításokat és a csapadékhasznosítást is.

Kis teherbírású tető bezöldítése
Kis teherbírású tető bezöldítése

Komplett rendszerről, megoldásról van szó – ez azt jelenti, hogy a megrendelő nem csak különböző, egyenként minősített termékeket vásárol össze különböző gyártóktól és bízik az általa összeállított szerkezet hibamentes működésében, hanem egy bevizsgált rendszert, minősített szerkezetet vásárol egy nemzetközileg elismert gyártó jótállásával.

Az Urbanscape rendszer EPD (Environmental Product Declaration) környezetvédelmi terméknyilatkozattal is rendelkezik.

Tetőtípusok

Az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer bármilyen típusú tetőszerkezeten elhelyezhető: beton vagy acél födémen, fordított rétegrendű tetőn, illetve minden egyéb, tetőn használt anyagtípuson. A zöldtető elemei minden esetben ugyanazok, csak a szigetelési igények és a vízzáró réteg helyzete változik.

Kis teherbírású tető bezöldítése


A bemutatott budaörsi családi ház esetében a statikus pontosan megnevezte a födémterhelés maximumát. Ezt az értéket természetesen nem haladhatta meg a zöldtető vízzel telített önsúlya és az esetleges terhek összessége. Így esett a választás a Knauf Insulation rendszerére.

Ennek oka, hogy az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer magját alkotó Urbanscape Green Roll termőközeg talajkeverékkel összehasonlítva könnyebb, és szinte valamennyi épületszerkezeten használható, anélkül, hogy a szerkezet stabilitását veszélyeztetné. Az Urbanscape Green Roll termőközeg átlagosan 8-10-szer könnyebb, és a térfogatához képest akár 3-4-szer több vizet is képes megtartani, mint az egyéb hasonló, zöldtetőkben alkalmazott anyagok.

Az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy az extenzív zöldtetők nem vagy csak korlátozottan járhatók. Budaörsön is állandó fizikai tartózkodásra nem alkalmas, ellenben szemet gyönyörködtető, változatos színvilágú élő tetőfelület alakult ki.

81 / 100
Knauf Insulation Kft.

Információ kérése:

Kis teherbírású tető bezöldítése

2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 115.
+36 (23) 889-844