Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

2022.06.23.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása (3)

A projekt célja egy otthoni házimozi, sztereó hallgatásra alkalmas helyiség kialakítása, illetve a lehető legjobb házimoziélmény elérése volt. Egy ilyen tér – mint házimozi helyiség – kialakításánál nem elég a kiváló minőségű audióeszközök használata. Az épületakusztikai és teremakusztikai jellemzők precíz vizsgálata és tervezése sok esetben fontosabb, mint maga a hangeszközök teljesítménye.

A Knauf Insulation által forgalmazott és gyártott Heraklith® fagyapot termékcsalád kiváló hangelnyelő képességének és esztétikus megjelenésének köszönhetően ideális választás hasonló munkák teremakusztikai tervezéséhez. Ezért is esett rá a választás a teremakusztikai burkolatok kiválasztásánál.

Először ki kellett alakítani a hanggátló szerkezeteket, hogy ne jusson át a hangenergia a moziteremből a lakóhelyiségek felé. A „ház a házban” rendszer alapján a födémet megfelelő hanggátló úsztatóréteggel látták el, amelyre méretezett úsztatott beton került. Az oldalfalak mentén végig többrétegű gipszkarton előtétfalat építettek, amelyet megdöntve, rugalmasan kötöttek ki a főfalakhoz, hogy az egymással szemben lévő falak között ne alakuljon ki csörgés. Többrétegű hanggátló álmennyezet is épült, amelyet szintén rugalmasan függesztettek fel a födémre.

A hanggátló szerkezetek megépítése után következett a tér teremakusztikai kialakítása. Egy terem hangzását alapvetően már a helyiség alakja meghatározza – például a szélesség/magasság/hosszúság arányok. Az épület szerkezetkész állapotban volt, melyen nem lehetett változtatni. Ezért először megvizsgálták, hogy a terem méretarányai megfelelnek-e a nemzetközi ajánlásoknak (mivel az elsődleges funkció házimozi, ezért a Dolby szabvány ajánlásait vették alapul). Látható volt, hogy a teremarányok megfelelnek a leírt szabványoknak. Ezután meg kellett határozni a helyiség tervezett utózengési idejét. A számítások szerint nagyságrendileg Tm= 0,25 ± 0,05 sec-os közepes utózengési időre kellett tervezni – természetesen a toleranciasávok figyelembevételével. Ezt alapvetően három típusú teremakusztikai burkolattal biztosították.

Az egyik a szélessávú elnyelő, amelyet a Knauf Insulation által gyártott Heraklith C, 35 mm vastagságú fagyapottáblákkal alakítottak ki, amely mögé 50 mm vastag ásványgyapotot tettek. Ez a kombináció igen hatékony hangelnyeléssel bír, és számos akusztikai munkában bizonyult már kiváló és költséghatékony megoldásnak. Annak érdekében, hogy ne legyen túlcsillapítva a tér, a mennyezet nagy részén a Heraklith C táblákat nem kombinálták ásványgyapottal, így azok hangelnyelési foka jelentősen alacsonyabb.

Akusztika

Akusztika

Akusztika

De nem csupán hanggátló, hanem esztétikai szerepe is van a Heraklith-nak. Egyedi domborzatának köszönhetően a festés különleges látványt nyújt, ezzel emelve a terem hangulatát. A lapok jellegzetes felületi struktúráját felhasználva készültek a „kétszínű” festések. Egy matt türkiz színre lefújt Heraklith táblára került fényes felületi hengerelés dekorfestékkel kék és bronzszínben, és egy matt vörösesbarnára fújt Heraklith-ra került ugyanaz a fényes kék és bronz dekorfesték, egészen más hatást eredményezve. A vászonhoz közeli mennyezeten maradt a matt vörösesbarna szín. Mindezt változtatható színű ledsoros világításokkal lehet különbözőképpen megvilágítani. Ez az egyedi megoldás különleges hangulatot áraszt a zene szentélyébe belépők felé.

A másik burkolat a mélynyelő membrán, amelyből a farost, illetve a műbőr felülettel rendelkező típusokat alkalmazták. A burkolatok, amelyek a légrés változtatásával hangolhatók a „fordított dob” elve alapján működnek.

A harmadik típusú burkolat a diffúzor, amely a hang egyenletes lecsengését biztosítja – ezt a célt szolgálja a hátsó polcrendszer is. A helyiséget központi légtechnikai rendszer látja el légutánpótlással. Ezért a gépészeti csöveket nagyon gondos tervezéssel kellett megépíteni, hogy a légsebesség alacsony legyen, illetve az áthallás megszüntetése érdekében a csöveket gondosan el kellett dobozolni.

A visszamérések alapján elmondható, hogy a terem teljesíti a követelményeket, a toleranciasávon teljes mértékben belül marad. A végeredmény egy szépen hangzó, egyenletes energialecsengéssel rendelkező házimozi terem, amely amellett, hogy jól szól, esztétikus megjelenésű is.

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

A munkát a Silver Insulation System Kft. csapata, Györök János építész- és szigetelő szakmérnök, ügyvezető igazgató vezetésével bonyolította le.

A szükséges akusztikai méréseket és tervezést a több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező Arató Akusztikai Kft. munkatársa Borsi Gergely villamosmérnök, zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök, akusztikus szakértő végezte, illetve állított ki szakvéleményt az elkészült munkáról.

77 / 100
Knauf Insulation Kft.

Információ kérése:

Egy otthoni házimoziterem akusztikai megoldása

2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 115.
+36 (23) 889-844